Darálthússal töltött padlizsán




Hozzávalók:

3 padlizsán
2 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
3 nagyobb paradicsom
1 kiskanál paprika sűrtmény

70 g sűrített paradicsom
30 dkg darált hús (fele disznó, fele marha)
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál majoranna
1/2 - 1  kávéskanál fahéj
1 maroknyi fenyőmag (vagy helyette mandula is használható) - elhagyható
1/2 - 1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
reszelt mozzarella a tetejére
olívaolaj




A padlizsánt megmosom, félbevágom, egy késsel kockásra vágom a belsejét (a héjat ne vágjuk át), sóval megszórom, és 30 percet állni hagyom vágott felével lefelé.
Ezalatt a fenyőmagot (vagy durvára vágott mandulát) száraz serpenyőben megpirítom, kirakom egy tányérra.



A vöröshagymát felezem,és szeletekre vágom, a fokhagymát felaprítom. A paradicsomokat nagyon apróra kockázom. A petrezselyemzöldet felaprítom.
A padlizsánokat megtörlöm, és vágott felével lefelé fordítva a kiolajozott tepsiben 200 fokos sütőben 20-25 percig sütöm.



Amíg a padlizsán sül, serpenyőben kevés olajon egyszerre megdinsztelem a hagymát, fokhagymát, ezután hozzáteszem a darált húst, meg-megkeverve főzöm-pirítom 5 percig. Hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, paprika és paradicsom sűrítményt, majorannát, cukrot, fahéjat. Sózom, borsozom, és fedő nélkül 10 percig főzöm. Végül belekeverem a fenyőmagot és a petrezselyemzöld 3/4-ét.


A tepsit kiveszem, a megsült padlizsánokat megfordítom, és egy evőkanállal kivájok a közepéből annyi húsát, hogy üreges legyen. A kiszedett padlizsánt a töltelékhez keverem. Belehalmozom a tölteléket az üregekbe púposan, megszórom mozzarellával, és a sütőben kb. 10 percig sütöm. Ha megsült, a maradék petrezselyemmel megszórom.

Megjegyzések