Zsályás-sonkás lepények




Saci találta ezt a receptet Stahl Judit Gyors húsos ételek című szakácskönyvében. Megfogadtuk, hogy abból a szakácskönyvből minden olyan receptet elkészítünk, ami elnyeri tetszésünket és kommentáljuk, hogy mennyire ízlett, mit változtattunk rajta, kinek ízlett és elkészítjük e újra :)

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál morzsolt oregáno
  • 1 csapott kiskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 12.5 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 4 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 20 dkg sonka, nagyon apróra felkockázva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál szárított zsálya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 kávéskanál frissen őrölt bors
  • 10 dkg parmezán
  • 3 egész tojás
  • 2.5 dl főzőtejszín

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és alaposan kivajazunk egy kerek tepsit. 
A tésztához a lisztet összekeverjük az oregánóval, sózzuk-borsozzuk és a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a hideg vizet, majd az egészből néhány mozdulattal tésztát gyúrunk.

Atésztát kinyújtjuk kerek formára és a tepsinkbe helyezzük, úgy hogy annak a falát is borítsa a tészta, majd szurkáljuk meg villával néhány helyen. Terítsünk rá sütőpapírt, annak a tetejére pedig tegyünk nyers rizst, hogy a papír odasimuljon a tésztára és a tészta ne emelkedjen ki magasra sülés során.

A tésztát 15 perc alatt halvány aranybarnára sütjük a forró sütőben és az utolsó 5 percben lekapjuk róla a rizses papírt. Amikor a tészta megsül, kivesszük a sütőből és azonnal megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével és megvárjuk, hogy bő 5 perc alatt kihűljenek. Ezalatt a sütő hőmérsékletét 175 fokra mérsékeljük és elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a sonkát kevés olajon illatosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a zsályát, aztán megpucolva, összezúzva a fokhagymát és megborsozzuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, majd a tojásokat és a tejszínt kézi habverővel simára habarjuk és fakanállal hozzákeverjük.

A tölteléket eloszlatjuk az elősütött tésztán és 15-20 perc alatt készre sütjük - akkor vettem ki, amikor egy picit megrepedt a töltelék, és pirosodni kezdett.


Megjegyzések