Rakott kel




Hozzávalók:


  1.  A tepsi aljára és a hús tetejére
  2. 200 g kelkáposzta levél
  3. víz
  4. fehérbors (őrölt)

  1. A töltelékhez
  2. 2 evőkanál étolaj
  3. 125 g rizs - fehér (száraz)
  4. 2 evőkanál étolaj
  5. 1 közepes fej vöröshagyma
  6. fűszer pirospaprika
  7. 300 g sertés darált hús (sovány)
  8. 2 gerezd fokhagyma
  9. víz
  10. 20 dkg gomba
  11. A tetejére
  12. 250 ml tejföl (20%-os)
  13. hosszú bacon szeletek


Leszedjük a leveleket a káposztáról, levágjuk az elhalt részeket, megmossuk a leveleket. A káposztaleveleket megforrázzuk a lobogó vízben kb. 1-2 perc alatt. 
Egy fazékban az olajon üvegesre pároljuk a rizst, majd a rizs tömegének duplájának megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Enyhén besózzuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük a rizst.
A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A foghagymát megpucoljuk. Olajat melegítünk egy serpenyőben, a vöröshagymát rátesszük, ha a vöröshagyma üvegesre pirult, rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. Ez annyit tesz, hogy addig ízesítjük, míg kóstolásra ízletesnek találjuk. Kicsit lehet intenzívebb a kelleténél, mert még rizs is kerül hozzá. Rátörjük a fokhagymát, és összepirítjuk pár perc alatt az egészet. 
Ha elkészült a hús, a rizst hozzákeverjük. Majd ismét megkóstoljuk. Ha nem találjuk elég ízletesnek, még sózzuk, borsozzuk.
A gombát olajon addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő, azután azt is hozzáadjuk a rizses-húsos keverékhez.
Egy kb. 20*30 cm-es tepsit vékonyan kikenjük olajjal. A tepsi aljába terítjük a kelkáposzta levelek felét, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a maradék kelkáposztalevéllel befedjük a tölteléket.
Tejföllel vastagon átkenjük a káposzta tetejét, majd szorosan egymás mellé elhelyezzük a baconszeleteket, úgy hogy befedjük vele a teljes tejfölös káposzta tetejét.
180 fokra felmelegített sütőben sütjük, amíg a bacon szépen meg nem barnul!

Megjegyzések