Rakott kel
Hozzávalók:
- A tepsi aljára és a hús tetejére
- 200 g kelkáposzta levél
- víz
- só
- fehérbors (őrölt)
- A töltelékhez
- 2 evőkanál étolaj
- 125 g rizs - fehér (száraz)
- só
- 2 evőkanál étolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- fűszer pirospaprika
- 300 g sertés darált hús (sovány)
- 2 gerezd fokhagyma
- víz
- 20 dkg gomba
- A tetejére
- 250 ml tejföl (20%-os)
- hosszú bacon szeletek
Leszedjük a leveleket a káposztáról, levágjuk az elhalt részeket, megmossuk a leveleket. A káposztaleveleket megforrázzuk a lobogó vízben kb. 1-2 perc alatt.
Egy fazékban az olajon üvegesre pároljuk a rizst, majd a rizs tömegének duplájának megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Enyhén besózzuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük a rizst.
A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A foghagymát megpucoljuk. Olajat melegítünk egy serpenyőben, a vöröshagymát rátesszük, ha a vöröshagyma üvegesre pirult, rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. Ez annyit tesz, hogy addig ízesítjük, míg kóstolásra ízletesnek találjuk. Kicsit lehet intenzívebb a kelleténél, mert még rizs is kerül hozzá. Rátörjük a fokhagymát, és összepirítjuk pár perc alatt az egészet.
Ha elkészült a hús, a rizst hozzákeverjük. Majd ismét megkóstoljuk. Ha nem találjuk elég ízletesnek, még sózzuk, borsozzuk.
A gombát olajon addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő, azután azt is hozzáadjuk a rizses-húsos keverékhez.
Egy kb. 20*30 cm-es tepsit vékonyan kikenjük olajjal. A tepsi aljába terítjük a kelkáposzta levelek felét, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a maradék kelkáposztalevéllel befedjük a tölteléket.
Tejföllel vastagon átkenjük a káposzta tetejét, majd szorosan egymás mellé elhelyezzük a baconszeleteket, úgy hogy befedjük vele a teljes tejfölös káposzta tetejét.
180 fokra felmelegített sütőben sütjük, amíg a bacon szépen meg nem barnul!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése