Kápia paprika mártás tésztával




Megkérdezték tőlem, mi lesz ebédre, mondtam Kápia paprika mártás tésztával. Kérdőn néztek rám: mi az a kápia?!? Én is csak azért tudtam pontosan mi a neve, mert a boltban elolvastam a címkét :):):) 
Egyébként a  kápia típusú paprika a Balkánról került be Magyarországra. Termése megnyúlt kúp alakú, általában kétoldalt lapított, vastaghúsú.

Erről a piros, hegyes zöldségről is elmondhatjuk, hogy dúskál a C-vitamimban, magas a kalcium-, a foszfor-, a kálium- és a béta-karotin-tartalma, ezen felül bioflavonoidokban és provitaminokban gazdag. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy koleszterincsökkentő hatása van, serkenti az anyagcserét és szabályozza a vérkeringést.

EGYEDI ÍZ ÉS KÖNNYED TÁROLÁS

Ízének valódi titka a magas cukortartalomban rejlik. Ennek köszönheti, hogy íze sütve is zamatos marad, és ez a cukor még sem az a kategória, amitől „félni kell”. A 100 gr kápia 20 kcal-t tartalmaz, úgyhogy nem kell nagyon számolgatni akkor sem, ha diétázol éppen. A legtöbb salátazöldség kalória tartalma ekörül mozog. Előnyei közé tartozik, hogy hetekig megőrzi frissességét, a tárolás során sem veszít rugalmasságából, és a vitamintartalma is megmarad. Használhatod úgy is, ha töltöd, párolod, aprítod, vagy éppen lecsót készítesz belőle, de ha a kezed ügyébe kerül, grillezve mindenképp próbáld ki. (Forrás: wellnesscafe.hu)

Hozzávalók:
  • 3  nagy kápia paprika, apróra felkockázva
  • 4 paradicsom, apróra felkockázva
  • 5-6 gerezd zúzott fokhagyma
  • 15 dkg chorizo vagy pirospaprikás Pick szalámi vagy kulen felkockázva (épp mi van otthon)
  • 4 evőkanál parmezán
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 kiskanál őrölt pirospaprika
  • olívaolaj
  • bors
  • oregáno
  • 30 dkg főtt tészta
A fokhagymákat 1 percig, alacsonyabb hőfokon, az olívaolajon megpirítjuk, majd rádobjuk a  felkockázott paprikát. Erősebbrre kapcsoljuk a hőfokot és a fokhagymát a paprikával együtt kb. 5-6 percig sütjük, pirítjuk gyakori kevergetés mellett, nehogy a fokhagyma megégjen. 
Ezután beledobjuk a felkockázott paradicsomot, kolbászfélét, oregánót és addig főzzük, amíg a paradicsom héja összeugrik, illetve egy kicsit elpárolog a lé. Ekkor hozzáadjuk a parmezánt és a tejfölt és csak ezután fűszerezzük sóval és borssal. Egyet forralunk rajta és már szehetjük is a tányérban lévő főtt tésztára.
Jó étvágyat!

Megjegyzések