Isteni svéd pepparkakor süti
Lehet, hogy kicsit korán van hangolódni (bár a város már karácsonyi hangulatban tündököl), de Sacc megkívánta kedvenc sütijét, amit tavaly sikerült jó alaposan túlsütni :) Most nagyon odafigyeltem, hogy a sütési hat percet ne lépjem túl...
Most mézzel és eritrittel készítettük, hogy a lelkiismeretfurdlás kisebb legyen, ha esetleg kicsit többet ennének, mint tervezték.
Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 30 dkg puha vaj
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg eritrit, ledarálva
- 10 dkg méz
- 3 púpos kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kiskanál sütőpor
- 4 dkg cukormentes kakaó
Először a száraz hozzávalókat keverjük össze alaposan, majd a vajat, tojást és a mézet, végül a kettőt vegyítsük és kezdjük el gyúrni.
Jó ideig morzsás lesz a tészta, és úgy tűnik, sohasem fog összeállni, de folytatni kell kitartóan, és a kakaótól jó sötét lesz és egyszer csak szépen összeáll az egész. Akkor fóliázzuk be és egy órát pihentessük.
Közben a sütőt kapcsoljuk be 180 fokra.
A tésztát én elfeleztem, és egy sütőpapíron kis nyújtófával (amit apukám gyártott nekem!) vékonyra nyújtottam - nem kell lisztezni sem a nyújtófát, sem a papírt, mert a vajtól könnyedén kezelhető a tészta. Kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben 6 percig sütjük.
Amikor kivesszük, olyan mintha még sülhetett volna, de nem kell tovább sütni, a levegőn, amíg hűl, meg fog keményedni és tökéletes lesz!!!
A tészta másik felével is úgyanígy teszünk, megvárjuk, amíg kihűl és már fogyaszthatjuk is!
Trixi és Saci szerint tejbe mártogatva lesz csak az isteninél is istenibb :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése