Jamie Oliver kedvenc krumplis receptje




Ismét csak a Yummly-n bukkantam rá Jamie vieójára, amelyben bemutatja kedvenc krumplis receptjét. Nagy sikere volt nálunk is, hiszen egyrészt nem a sima sült krumpli, de nem is a milliószor elkészített hagyományos rakott krumpli!

Hozzávalók:

  • 1 kg fehér krumpli, megmosva, héjastól vékonyan felszeletelve
  • 2 lilahagyma, felkarikázva
  • olívaolaj
  • bors
  • szerecsendió
  • 2 dl tejszín (Saci szerint akár 3 vagy 4 dl is mehetett volna bele...)
  • reszelt parmezán
  • 1 dl víz
  • aprított petrezselyemzöld
A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
Jamie egy olyan tepsivel dolgozott, ami tűzhelyen is és sütőben is használható... Mivel nekem csa kerámia tepsim van, nem működött a dolog az indukciós főzőlapon, így az első fázist nagy serpenyőben készítettem el.
A felszeletelt krumplit és hagymát a serpenyőbe tesszük, rálöttyintünk egy kis olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon elkezdjük pirítani, itt még fedő nélkül. Megszórjuk sóval, borssal és szerecsendióval, ráöntjük a tejszínt és a vizet, rászórjuk a petrezselyemzöldet, a tetejét pedig megszórjuk parmezánnal (Szardellát is tett Jamie az egészre, de nekem az sajnos nem volt itthon). Lefedjük és hat percig így pároljuk. 
A hat perc letelte után átöntjük a tepsibe és még egyszer alaposan megszórjuk parmezánnal és medhet is a sütőbe további 15 percre vagy amíg egy kicsit pirosra sül a parmezán a krumpli tetején.

Egyszerű sült csirkemellel ette a család és nagyon ízlett nekik.


Megjegyzések