Bazsalikomos, olaszos pite
Ha jól emlékszem, a Kiskegyedben találtam a receptet, még valamikor a nyár folyamán, és eltettem, hogy majd egyszer elkészítem, hiszen a családban nagyon szereti mindenki az olasz konyhát.
Most került sorra a recept :)
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12.5 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 csapott kiskanál só
- 1 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 dl főzőtejszín
- 20 dkg mozzarella, reszelt vagy apróra kockázott
- 1 dl tej
- 3 dkg parmezán
- 4 db tojás, felverve
- 1 nagy paradicsom, apróra felkockázva
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- friss bazsalikom
- szerecsendió
- só
- bors
A lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk, beleütjük a tojást és a vizet is hozzáadjuk és homogén tésztává dolgozzuk össze az egészet. Belisztezett nyújtódeszkán kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk és óvatosan beborítjuk vele a tepsinket - én kerek formába tettem. Eligazítjuk a tésztát és a lelógó részeket levágjuk. Megszurkáljuk villával, teszünk rá sütőpapírt, arra pedig nehezéket - én rizst tettem.
200 fokra felmelegített sütőben 20 perc alatt elősütjük, majd levesszük a papírt a rizzsel és még 5 percig sütjük.
A töltelékhez a felvert tojásokat összekeverjük a tejjel, tejszínnel, reszelt parmezánnal, szétnyomott fokhagymával, szerecsendióval, sóval és a borssal. Végül belekeverjük a mozzarellát, a paradicsomot és az aprított bazsalikomot.
180 fokon sütjük 35 percig.
Nagyon szép is és nagyon finom is!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése