Nagyon finom lasagne






A Street Kitchen (http://streetkitchen.hu/2015/01/13/a_tokeletes_lasagne_bolognese_recept) oldalán futottam rá a receptre, nagyon minimálisan változtattam rajta, nem marhahúsból készítettem, mert csak darált csirkehúsom volt itthon, illetve szárzeller helyett zellergumót tettem bele, apróra szeletelve. Mindenkinek nagyon-nagyon ízlett!

Hozzávalók a mártáshoz:



  • 100 g sárgarépa
  • Egy közepes fej vöröshagyma
  • Maréknyi zellrgumó, apróra szeletelve
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 0,4 kg darált csirkehús
  • 3 dl vörösbor
  • Két teáskanál só
  • 2 paradicsom, apróra kockázva
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • Fél mokkáskanál friss szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • Kevés friss rozmaring és kakukkfű 

  • A besamelhez:
  • 60 g liszt
  • 60 g vaj
  • 800 ml szobahőmérsékletű tej
  • Só fehérbors szerecsendió
 A lasagnéhoz:
  • 250 g száraz lasagne tészta
  • 150 g parmezán
  • 2 evőkanál olívaolaj (vagy étolaj)


1. A vöröshagymát finomra vágjuk és két evőkanál olajon párolni kezdjük. A feldarabolt zellerkockákat is beküldjük a hagyma után a lábosba. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.
2. A lepárolt zöldségeket összeforgatjuk a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt feketeborssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. 
3. A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.
4. Megcsináljuk a besamellt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehérborssal és friss szerecsendióval ízesítjük.
5. Jöhet a lasagne összeállítása: egy sütőtepsibe nyomunk két kanál olajat és két kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamell, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamell és parmezán kerül. Az egész mehet be 180 fokos sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.

Megjegyzések