Bazsalikomos-paradicsomos csirkemell




A nyaralás után szinte ki voltunk 'éhezve'  az itthoni kajára, a konyhában való főzőcskézésre. Ez kerekedett ki a mai alkotásból...


Hozzávalók:

  • 3 csirkemell, mindegyik hosszában félbevágva
  • 2.5 dl víz
  • vegeta
  • 1 citrom leve
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín 
  • 2 evőkanál kemény vaj
  • bors
  • bazsalikom
  • 3-4 púpos evőkanál reszelt parmezán
  • olívaolaj
  • 3-4 paradicsom felkockázva vagy három marék koktélparadicsom
  • 3 jó nagy fokhagyma gerezd
  • liszt
A sütőt melegítsük elő 120 fokra (itt fogjuk a megsült csirkét melegen tartani).
A vizet, a vegetát és a fehérbort tegyük fel főni egy közepes méretű serpenyőbe. Forraljuk fel, majd addig főzzük, amíg harmadára párolog a lé. Ekkor mehet bele a citromlé és a tejszín. Alacsony hőfokon főzzük tovább, közben tegyük bele a vajat is. Időnként kavarjuk meg. Amikor egy kicsit besűrűsödik, adjunk hozzá bazsalikomot és jó sok parmezánt, várjuk meg amíg a sajt elolvad és a szósz sűrű lesz. Kész is.

A hosszában félbevágott csirkemell szeleteket forgassuk meg vékonyan lisztben, majd vaj-olaj kombóban süssük meg, de nem ropogós pirosra, csak süssük át. Amikor mindegyik szelet átsült, tegyük egy kisebb tepsibe - sózzuk és borsozzuk, takarjuk le alufóliával és toljuk a sütőbe arra az időre, amíg a paradicsomos részt elkészítjük.

A serpenyőbe, amiben előzőleg a húst sütöttük, tegyünk egy kis olívaolajat, melegítsük fel, majd dobjuk rá a paradicsomot. Addig kavargassuk, amíg a héja el nem kezd leválni a húsáról - kb. 3-4 perc, akkor mehet bele a fokhagyma is. Ezen a ponton vegyük le a hőfokot, nehogy keserűre égjen a fokhagyma. Amikor a paradicsom elkezd leragadni a serpenyő aljára, kész is.

A sütőből vegyük ki a hússzeleteket és csíkokra vagdossuk fel. Adjuk a paradicsomos-fokhagymás keverékhez és együtt pirítsuk tovább, majd végül öntsük rá a szószunkat. Ellenőrizzük, hogy elég e a só, bors, bazsalikom... Ha igen, mehet is az asztalra. A család sült krumplival ette.

Megjegyzések