A tuti fánk recept






Minthogy tavaszi nagy kertrendezésben és a ház nagytakarításában szorgoskodtunk, ma csak Jókai bablevest volt ebédre, ami szinte egyedül elkészült :), illetve ez a fincsi fánk. Elnyerte a lányok tetszését 😀

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 db tojássárgája
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő 
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 evőkanál tejszín
  • csipet só


  1. A langyos tej feléhez keverjük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a tejszínt, az olvasztott vajat, a felfutott élesztőt és a maradék tejet. Sima lágy tésztává dagasztjuk, majd egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  2. 1 óra elteltével lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges nagyságúra szaggatjuk. A kiszaggatott tésztát lisztezett tálcára sorakoztatjuk, és letakarva még fél órát kelesztjük őket.
  3. Sütés előtt minden fánk közepébe ujjunkkal mélyedést nyomunk, majd bő, forró olajban kisütjük őket. Végül lekvárral, nutellával töltve vagy porcukorral megszórva tálaljuk.

Megjegyzések