Aszaltszilvás húsgombócok
Stahl Judit két szakácskönyve, a Házias ételek és a Húsos ételek, Saci nagy kedvencei! Sok receptet el is készítettünk belőle és szinte mindegyik nagyon ízlett is neki. Ezt is mindenképpen meg kell örökítenünk!
Hozzávalók a szószhoz:
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kisebb narancs - héja reszelve
- 10 dkg méz
- 1 dl almaecet (fehérborecet kellett volna, de nem volt itthon)
- 70 dkg szilvabefőtt
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 kk kínai ötfűszer-keverék (A kínai ötfűszer keverék: egy fűszermozsárban összetörünk szegfűszeget, csillagánizst, fahéjat, szecsuáni borsot, édesköménymagot 1:1:1:1 arányban.)
- 1 kk őrölt gyömbér
- csipetnyi fahéj
A húsgombócokhoz:
- 10 dkg magozott aszaltszilva
- 1 vöröshagyma, nagyon apróra felkockázva
- 10 dkg szikkadt kenyérbél (én toast kenyeret használtam)
- 50 dkg darált pulyka
- 1 kiskanál só
- 1/4 kiskanál őrölt pirospaprika
- 1 kiskanál őrölt gyömbér
- 1/4 kiskanál fahéj
1. A mézet és a borecetet összekeverjük egy közepes méretű, magas peremű teflonserpenyőben és mérsékelt tűzön 10 percig főzzük, hogy elillanjon belőle az ecet szúrós szaga. Ekkor levével együtt hozzáadjuk a szilvabefőttet, 1 dl vizet és az összes többi hozzávalót, majd az egészet halk rotyogással 15 perc alatt összefőzzük. Tálalás előtt botmixerrel pürésítsük és külön tálkában szolgáljuk fel a hús mellé majd.
2. A húsgombócokhoz az aszalt szilvát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi és ha már puha, leszűrjük, azután szinte pépesre daraboljuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A szikkadt kenyérbelet darabokra tépkedjük és morzsásra őröljük. Ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk és a masszából 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk.
3. A serpenyőben kb 1 cm-es rétegben olajat forrósítunk és abban sütjük a gombócokat, folyamatos forgatás mellett. Papírtörlőre szedjük ki, hogy feligya a felesleges zsírt.
Hidegen és melegen is nagyon finoma család szerint :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése