Aszaltszilvás húsgombócok




Stahl Judit két szakácskönyve, a Házias ételek és a Húsos ételek, Saci nagy kedvencei! Sok receptet el is készítettünk belőle és szinte mindegyik nagyon ízlett is neki. Ezt is mindenképpen meg kell örökítenünk!

Hozzávalók a szószhoz:

  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kisebb narancs - héja reszelve
  • 10 dkg méz
  • 1 dl almaecet (fehérborecet kellett volna, de nem volt itthon)
  • 70 dkg szilvabefőtt
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 kk kínai ötfűszer-keverék (A kínai ötfűszer keverék: egy fűszermozsárban összetörünk szegfűszeget, csillagánizst, fahéjat, szecsuáni borsot, édesköménymagot 1:1:1:1 arányban.)
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • csipetnyi fahéj
A húsgombócokhoz:
  • 10 dkg magozott aszaltszilva
  • 1 vöröshagyma, nagyon apróra felkockázva
  • 10 dkg szikkadt kenyérbél (én toast kenyeret használtam)
  • 50 dkg darált pulyka
  • 1 kiskanál só
  • 1/4 kiskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 kiskanál fahéj
1. A mézet és a borecetet összekeverjük egy közepes méretű, magas peremű teflonserpenyőben és mérsékelt tűzön 10 percig főzzük, hogy elillanjon belőle az ecet szúrós szaga. Ekkor levével együtt hozzáadjuk a szilvabefőttet, 1 dl vizet és az összes többi hozzávalót, majd az egészet halk rotyogással 15 perc alatt összefőzzük. Tálalás előtt botmixerrel pürésítsük és külön tálkában szolgáljuk fel a hús mellé majd.
2. A húsgombócokhoz az aszalt szilvát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi és ha már puha, leszűrjük, azután szinte pépesre daraboljuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A szikkadt kenyérbelet darabokra tépkedjük és morzsásra őröljük. Ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk és a masszából 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk.
3. A serpenyőben kb 1 cm-es rétegben olajat forrósítunk és abban sütjük a gombócokat, folyamatos forgatás mellett. Papírtörlőre szedjük ki, hogy feligya a felesleges zsírt.
Hidegen és melegen is nagyon finoma család szerint :)


Megjegyzések