Krémes sonkaleves




Ez a recept is Stahl Judit egyik könyvéből van, mégpedig a Házias ételek címűből. Csupán annyit változtattunk rajta, hogy póréhagyma helyett vöröshagymát tettünk bele, de csak mert lusták voltunk elugrani póréhagymáért a zöldségeshez :)

Hozzávalók:

  • 3 krumpli, felkockázva
  • 30 dkg füstőlt, főtt sonka, felkockázva
  • 2 vöröshagyma, felkockázva
  • olívaolaj
  • bors
  • kakukkfű
  • 2 dl tejszín
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Az olajat forrósítsuk fel, dobjuk rá a sonkát, és 4-5 perc alatt pirítsuk meg. Adjuk hozzá a hagymát és együtt pároljuk, hogy a hagymát megfonnyasszuk.  Ezután mehet bele a krumpli, majd az egészet sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük kakukkfűvel. Keverjük meg és öntsük fel fél liter vízzel.
Forraljuk fel, és fedő alatt pároljuk puhára a krumplit. Adjuk hozzá a tejszínt és botmixerrel krémesítsük. Forraljunk egyet rajta és már kész is. 
Amennyiben van otthon pármai vagy ahhoz hasonló sonkánk, pirítsunk belőle és szórjuk a levesre. Mennyei!!!

Megjegyzések