Sárgarépás rizottó




Tegnap este már másodszorra készítettem el Sacinak ezt a kaját. Olyannyira ízlik neki, hogy ma még reggelire is ezt ette :)

Hozzávalók:

  • 175 gr rizottó rizs
  • olívaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma, apróra felkockázva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma, zúzva
  • 140+140 gr sárgarépa, felkarikázva
  • 0.6 dl fehérbor
  • zöldségalaplé (adalékmentes vegetás víz, felforralva)
  • rozmaring (őrölt is és egész is)
  • 4 púpos evőkanál parmezán
  • (opcionálisan: 1-2 evőkanál mascarpone vagy tejföl)
Az egyik 140gr sárgarépát sós vízben feltesszük főni, amíg meg nem puhul, majd pürésítsük krumplinyomóval.
Közben egy lábasban felteszünk főni 1-2 liter vizet, adalékmentes vegetával.
Egy serpenyőben a felkockázott hagymát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a másik 140gr felkarikázott sárgarépát és együtt pirítjuk 3-4 percig, majd hozzáadjuk a rizst, kevergetve pirítjuk még 1-2 percig, és azután felöntjük a fehérborral és azonnal beletesszük a zúzott fokhagymát is. Amikor a bor kezd elpárologni, merőkanállal adagolva adjuk az zöldségalaplevet a rizses-répás keverékhez. Mindig csak akkor adjunk hozzá újabb merőkanál forró, alapleves vizet, amikor az előző már elpárolgott. Sajnos a jó rizottó titka, hogy nem lehet magára hagyni, mert elég gyorsan elpárolog a leve és könnyen leéghet. Addig adagoljuk a vizet, amíg a rizs meg nem fő. 
Ekkor hozzákeverjük a pürésített sárgarépát is, valamint a parmezánt. 
Az első alkalommal mascarponét is adtam hozzá, nagyon finom vele.
Most nem volt itthon mascapone, így az kimaradt és tejfölt sem adtam hozzá, de így is isteni finom volt!!!

Megjegyzések