Sárgarépás rizottó
Tegnap este már másodszorra készítettem el Sacinak ezt a kaját. Olyannyira ízlik neki, hogy ma még reggelire is ezt ette :)
Hozzávalók:
- 175 gr rizottó rizs
- olívaolaj
- 1 nagy vöröshagyma, apróra felkockázva
- 2 nagy gerezd fokhagyma, zúzva
- 140+140 gr sárgarépa, felkarikázva
- 0.6 dl fehérbor
- zöldségalaplé (adalékmentes vegetás víz, felforralva)
- só
- rozmaring (őrölt is és egész is)
- 4 púpos evőkanál parmezán
- (opcionálisan: 1-2 evőkanál mascarpone vagy tejföl)
Az egyik 140gr sárgarépát sós vízben feltesszük főni, amíg meg nem puhul, majd pürésítsük krumplinyomóval.
Közben egy lábasban felteszünk főni 1-2 liter vizet, adalékmentes vegetával.
Egy serpenyőben a felkockázott hagymát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a másik 140gr felkarikázott sárgarépát és együtt pirítjuk 3-4 percig, majd hozzáadjuk a rizst, kevergetve pirítjuk még 1-2 percig, és azután felöntjük a fehérborral és azonnal beletesszük a zúzott fokhagymát is. Amikor a bor kezd elpárologni, merőkanállal adagolva adjuk az zöldségalaplevet a rizses-répás keverékhez. Mindig csak akkor adjunk hozzá újabb merőkanál forró, alapleves vizet, amikor az előző már elpárolgott. Sajnos a jó rizottó titka, hogy nem lehet magára hagyni, mert elég gyorsan elpárolog a leve és könnyen leéghet. Addig adagoljuk a vizet, amíg a rizs meg nem fő.
Ekkor hozzákeverjük a pürésített sárgarépát is, valamint a parmezánt.
Az első alkalommal mascarponét is adtam hozzá, nagyon finom vele.
Most nem volt itthon mascapone, így az kimaradt és tejfölt sem adtam hozzá, de így is isteni finom volt!!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése