Brassói aprópecsenye




Vannak olyan ételek, amelyekről oly sokat hallottunk, oly sok ismerős elkészítette, de nekünk sem gyermekkorunknak, sem felnőtt korunknak nem volt része... Ezt a mi szüleink soha nem készítették még el, mi most kipróbáltuk, mégpedig  Havasi Dóra receptje alapján és el kell mondanom, hogy Gabesz is és a lányok, teljesen odáig (és vissza) vannak a kajától!!! Nagyon szép is, finom is és könnyű elkészíteni!

Hozzávalók:
  • 1 egész sertésszűz, kb. 1 kg
  • 10 dkg zsírszalonna
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 2 tk szárított majoranna
  • 1 tk csemege fűszerpaprika
  • 1 csapott ek liszt
  • víz
  • 1 kg sütni való burgonya
  • olaj a sütéshez
  • frissen őrölt bors
  • finomra aprított petrezseyem a tálaláshoz

Egy nagyobb serpenyőben kiizzasztjuk a csíkokra vágott szalonnát. Kiszedjük, félretesszük. A zsírján kissé lepirítjuk a csíkokra vágott sertés szüzet. Közepesre visszavesszük a lángot, a húsra dobjuk az egészen finomra aprított fokhagymát és kevergetve pirítjuk tovább, vigyázva, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg.Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a majorannát és a paprikát, összekeverjük. Meghintjük liszttel, 1 percig pirítjuk, majd annyi vizet adunk hozzá, amitől elengendő szaftja lesz és gyorsan beforraljuk. Ha kell, még egy kevés vizet adhatunk hozzá.
Közben a burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. Forró olajban kisütjük. Összeforgatjuk a hússal, a félretett szalonnával és meghintjük petrezselyemmel.


Megjegyzések