Nagyon finom burek






A gyerekek a napokban kérték, hogy készítsek olyan igazi, "csókai" burekot. Feladták a leckét rendesen, merthogy készítettem már jónéhányszor, de valahogy sohasem volt az igazi - ha túlsütöttem, száraz lett és nehezen rágható, ha nem sütöttem elég sokáig, akkor nyers maradt a tészta a közepén... Mindig volt vele valami probléma. De ma elkészült A tuti burek!!! Minden szempontból tökéletes lett: Szaftos, piros tetejű, omlós, átsült, isteni illatú és ízű!!!

Hozzávalók:

  • 2 csomag rétestészta (kb. 300 gr)
  • 2 csomag túró (500 gr)
  • 4 dl víz
  • 1 evőkanál margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 1.5 kiskanál só
  • 0,3 dl napraforgó olaj
  • 3 evőkanál tej
  • 10 dkg sonka, felkovkázva
  • 1 marék reszelt sajt
  • 1 púpos evőkanál 20%-os tejföl



A vízhez adjuk hozzá a sót és a margarint, majd forraljuk fel ezt a keveréket. Tegyük félre hűlni. Amikor lehűlt, adjuk hozzá a zacskó sütőport és keverjük el.
Közben a sütőt kapcsoljuk be 200 fokra.
A burekot kerek tepsiben illett volna sütnöm, de sajnos mindegyik kerek tepsim széle nagyon alacsony... Pitének való. Ezért téglalap alakú edényt választottam, ami azért a végén kicsit levett az élményből, de legalább az ízén nem változtatott 😀😀
A túrót keverjük össze a tejföllel, sajttal és a sonkával. Ha kell, egy kicsit sózzuk meg.
Olajozzuk ki a tepsinket, majd helyezzünk le 2 réteslapot. Vegyünk 3 réteslapot s azt egyenként gyűrjük össze és tegyük rá a már lehelyezett réteslapra és öntsük nyakon a vizes keverék 1/3-val, majd erre kanalazzuk rá a túrós massza felét. 
Ismét 3 összegyűrt réteslap következik, amit elegyengetünk a túrós rétegen, majd ismét a vizes egyveleg második 1/3-val leöntjük. Erre lapátoljuk rá a maradék túrós keveréket, ismét 3 összegyűrt réteslap következik, amit ugyanúgy leöntünk a (maradék) vizes-margarinos keverékkel.
Erre simán ráhelyezünk 2 réteslapot. Ekkor a 0,3 dl olajat összekeverjük a 3 evőkanál tejjel és ezzel lelocsoljuk a burek tetejét.
Betesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg meg nem pirul a tészta.
Mennyei eledel!



Megjegyzések