Fetás-rozmaringos pogácsa





A receptet egy belgrádi nő angol-szerb weboldalán találtam - foodforthought. Sok féle pogácsát készítettem eddig, de fetásat még nem, így mivel volt is itthon pont egy 25 dkg-os feta csomag, erre esett a választásom. Két dolog is meglepő volt a recepttel kapcsolatban: egyrészt nem megy bele tojás, másrészt nincs benne se sütőpor, se élesztő... Ehhez képest sütéskor megemelkedett - nem is kicsit!!! Érdemes kipróbálni! Mindenkinek nagyon tetszett!

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg feta sajt
  • 25 dkg hideg margarin, darabokra vagdosva
  • 1 csapott kiskanál só
  • 1 csapott kiskanál rozmaring
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • 1 tojás a kenéshez
  • tetejére tetszés szerint köménymag vagy szezámmag

A száraz hozzávalók összekeverése után adagoljuk a sajtot és a margarint és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tésztánk. Amikor kész, tegyük néhány órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe.
Mielőtt nekiállnánk készíteni,  sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb 1.5 cm vastagra, vagdossuk be a felszínét késsel, majd szagassuk ki a pogácsákat - én 3 cm átmérőjű szaggatót használtam.
Papírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük tojással, megszórjuk a tetejét köménnyel vagy szezámmaggal és addig sütjük, amíg a teteje meg nem pirosodik.
Gabesz és Saci avokádó krémmel ették :)

Megjegyzések