Füstölt lazacos zsemle kaporral





MÉg nagyon régen kivágtam két zsemlereceptet egy újságból és kitűztem a szagelszívóra, hogy egyszer majd tuti elkészítem. MOst eljött az "egyszer" :) gyakran tartunk lusta vasárnapot, ami azt jelenti, hogy 11 körül reggelizünk (viszont akkor mindig valami új, kelesztett dolog készül), valamint este hat körül ebédelünk :):):)

Ez volt a mai reggelink.

Hozzávalók (10 db tenyérnyi nagyságú zsemléhez):

  • 30 dkg főtt krumpli
  • 45 dkg liszt
  • 1.5 dl natúr joghurt
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 dl langyos tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál szárított kapor
  • 20 dkg füstölt lazac, csíkokra szeletelve
  • 10 darab sajt
  • 1 felvert tojás a kenéshez

A langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A krumplikat villával vagy krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot, a lisztet, a vajat, a sót és végül a felfuttatott élesztőt is. Alposan összegyúrjuk és legalább 10 percig dagasztjuk. Ha menet közben kell még liszt, adjunk hozzá egy keveset, vagy ha túl száraznak tűnne, egy kis tejet. Amikor kész a tészta, tegyük félre kelni másfél órára. 
A masfél óra letelte után hozzáadjuk a lazacot és a kaprot, majd ismét átgyúrjuk.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát és osszuk fel 10 részre. Mindegyik kis tésztadarabot gyúrjuk át, majd kissé kinyújtva tegyünk a közepébe egy darab sajtot, majd formáljunk belőle zsömléket és tegyük sütőpapírral bélelet tepsibe. A tetejét kenjük át felvert tojással és mehet is a 220 fokra felmelegített sütőbe és süssük 25 percig.

Megjegyzések