Füstölt lazacos zsemle kaporral
MÉg nagyon régen kivágtam két zsemlereceptet egy újságból és kitűztem a szagelszívóra, hogy egyszer majd tuti elkészítem. MOst eljött az "egyszer" :) gyakran tartunk lusta vasárnapot, ami azt jelenti, hogy 11 körül reggelizünk (viszont akkor mindig valami új, kelesztett dolog készül), valamint este hat körül ebédelünk :):):)
Ez volt a mai reggelink.
Hozzávalók (10 db tenyérnyi nagyságú zsemléhez):
- 30 dkg főtt krumpli
- 45 dkg liszt
- 1.5 dl natúr joghurt
- 10 dkg puha vaj
- 1 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál szárított kapor
- 20 dkg füstölt lazac, csíkokra szeletelve
- 10 darab sajt
- 1 felvert tojás a kenéshez
A langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A krumplikat villával vagy krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot, a lisztet, a vajat, a sót és végül a felfuttatott élesztőt is. Alposan összegyúrjuk és legalább 10 percig dagasztjuk. Ha menet közben kell még liszt, adjunk hozzá egy keveset, vagy ha túl száraznak tűnne, egy kis tejet. Amikor kész a tészta, tegyük félre kelni másfél órára.
A masfél óra letelte után hozzáadjuk a lazacot és a kaprot, majd ismét átgyúrjuk.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát és osszuk fel 10 részre. Mindegyik kis tésztadarabot gyúrjuk át, majd kissé kinyújtva tegyünk a közepébe egy darab sajtot, majd formáljunk belőle zsömléket és tegyük sütőpapírral bélelet tepsibe. A tetejét kenjük át felvert tojással és mehet is a 220 fokra felmelegített sütőbe és süssük 25 percig.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése