Vadas zsemlegombóccal




Minden héten elkészítünk valami nagyon ízletes, kicsit hosszadalmasabb előkészületeket igénylő, fincsi ételt. Ezúttal a vadasra esett Gabesz választása és tulajdonképpen ő egyedül készítette el, én csak kuktáskodtam és takarítottam 😀😀😀 Sok-sok receptet találtunk a neten, de végül a Street Kitchen receptje nyerte el a leginkább a tetszésünket és annak a leírását követtük lépésről lépésre. (Street Kitchen recept) A videót elnézve egy tök könnyen elkészíthető, gyors és nagyon finom ételről van szó. Valóban nagyon finom, végül is nem nehéz elkészíteni, de iszonyatosan sok időbe telt!!! Mindennel együtt kb 5 óra volt, mert a csak a húst három órán át főztük a zöldséges, karamellizált lében (ja, és kb 15 perc alatt minden és mindenki eltűnt az asztaltól)
Borókabogyó is szerepel a hozzávalók között. Kicsit megijedtem, hogy nehéz lesz beszerezni, mert még részben nem is hallottam róla, másrészt nem is láttam a fűszeres polcokon. Van. Csak én eddig nem kerestem :) A Metroban vettük :)

Recept hozzávalói:
  • 1 kg marha felsál
  • 4 ek étolaj
  • 6 nagyobb sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • ¼ zellergumó
  • 2 tk mustár
  • 2 ek cukor
  • 1/2 dl víz
  • 1 közepes hagyma
  • 1 dl száraz vörösbor
  • ½ citrom héja
  • ½ citrom leve
  • 2 babérlevél
  • 8-10 szemes bors
  • 3 borókabogyó
  • 1-1,5 l húsleves, alaplé vagy víz
Egy nagy lábosban füstölésig hevítünk 2 ek olajat és a húst körbepirítjuk rajta. Kiszedjük, félretesszük. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikára vágjuk, a zellert kis kockákra. A zöldségeket lepirítjuk, majd hozzáadjuk a mustárt és ezzel is 1 percig pirítjuk. Közben egy kis lábosban borostyánszínűre karamellizáljuk a cukrot, felöntjük annyi vízzel, amennyiben feloldódik Visszatesszük a zöldségek mellé a húst, dobunk mellé egy félbevágott hagymát, a babérleveleket, szemes borsot, borókabogyót. Felöntjök annyi alaplével, amennyi majdnem ellepi és belefacsarjuk a citromlevet. Végül mehet bele a karamell és egy kevés vörösbor is. Puhára főzzük a húst (ez akár 2 óra is lehet). Kiszedjük a hagymát, fűszereket, és a mártást átpasszírozzuk vagy leturmixoljuk. Nem kell teljesen simára, de ez ízlés kérdése. Utólag még beállíthatjuk az ízeket: teszünk a mártásba egy kevés sót, borsot, cukorot, mustárt vagy citromlevet.
A már megfőtt marhahús

Zsemlegombóc (12-14 gombóchoz)
  • 4-6 kockára vágott szikkadt zsemle
  • 200 g liszt
  • 2 tojás
  • víz
  • 20 g élesztő
  • só, bors
  • sok petrezselyem
  • 10 dkg füstölt sajt
A gombóc főzés előtt
A zsemlekockákat lepirítjuk. Sűrű palacsintát készítünk: a lisztet simára keverjük a tojásokkal és a vízzel. Belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és hagyjuk 20 percet pihenni. A palacsintatésztába beleforgatjuk a zsemlekockákat, sózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk jó sok durvára vágott petrezselyemmel és az apró kockára vágott füstölt sajttal. Gombócokat formázunk belőle, ezeket is hagyjuk 15 percig pihenni, majd sós forró vízben kb 10 percig főzzük.

A szakács tálal

Megjegyzések