A tuti Croque Monsieur szendvics





A Tasty oldalán találtam rá a receptre... Sok-sok évvel ezelőtt a párizsi repülőtéren ettünk ilyet a barátainkkal, és azóta terveztem elkészíteni. Azt hittem egyébként, hogy csak sajt sonka meg némi fűszer kell, de ennél egy kicsit azért összetettebb a recept. Mindenképpen hétvégi reggeliről van szó, mert egy fajta besamelt is készíteni kell, a kenyérszeleteket vajjal grillezni, stb.  Fél óra, legalább... Mi most négy szendvicset gyártottunk, ebből a mennyiségből.

Hozzávalók:

  • 8 szelet szép nagy toast kenyér
  • 2.5 dl tej
  • 2 dl sűrű főzőtejszín
  • 1 vöröshagyma, négybe vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babrélevél
  • 1 púpos evőkanál vaj + a kenéshez
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • szerecsendió
  • 1 eőkanál mustár+ a kenéshez
  • 16 db sonkaszelet
  • reszelt sajt (én most 4+8 darab lapsajtot használtam, mert abból bőven van itthon)

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tejet és a tejszínt a hagymákkal és a babérlevéllel feltesszük főni. Amikor felforr és már illatozik, akkor levesszük a tűzhelyről, és leszűrjük.
Egy másik edényben megolvasztjuk  a vajat és hozzáadjuk a lisztet és ehhez a rántáshoz fokozatosan elkezdjük adagolni a tejes, leszűrt keverékünket. Amikor besűrűsödött levesszük a tűzhelyről és hozzáadunk 1 evőkanál mustárt, valamint ízlés szerinti mennyiségű szerecsendiót.

Közben a kenyérszeletek egyik oldalát megkenjük vajjal és betesszük a szendvicssütőbe, de nem csukjuk rá a tetejét, csak a vajas alját pirítjuk.
Amikor készek, akkor felfordítjuk a szeleteket, és 4 szeletnek a nem vajas oldalukat először megkenjük mustárral, majd jó vastagon kenünk a besamel mártással, arra ráhelyezünk két darab sonkát, majd reszelt vagy lapsajtot.  maradék négy szelettel leborítjuk a sonkás kenyereket, megkenjük mustárral a tetejüket, arra megy a besamel jó vastagon és végül újra sajt.
Az emeletes szendvicseinket 15 percig sütjük és már kész is :)
A videó megtekinthető ITT

Nagyon, de nagyon lenyűgözte a szendvics az egész családot!!!


Megjegyzések