Jókai bableves





Ez az a leves, amit bármikor elkészíthetek és mind a hárman nagyon szeretnek!!! Még a válogatós Trixi is imádja!!! A mindmegette.hu-n találtam a receptet évekkel ezelőtt, és egy kicsit sem térhetek el a leírástól, mert szerintük ez így tökéletes, ahogy van! 



  • Hozzávalók:
  • 1 jó nagy maréknyi főtt, füstölt császárszalonna, felkockázva
  • 3 db vörösbabkonzerv (darabja 350-400gr), levével együtt
  • 8-10 szelet gyulai kolbász
  • 2-3 sárgarépa, felkarikázva
  • 2-3 petrezselyemgyökér, felkarikázva
  • 1 maréknyi felkockázott zellergumó
  • 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • egy csokor petrezselyemzöld
  • egy kis csokor zellerlevél
  • 1 tojás
  • 2,5 dl  tejföl
  • bors
  • őrölt kömény
  • pirospaprika
  • liszt a csipetkéhez


A felkockázott császárszalonnát pici olajon feltesszük pirítani, majd amikor kezd összesülni, finom illat terjeng, akkor dobjuk rá a hagymát. 2-3 percig pirítsuk együtt, sűrűn kavargatva, nem túl erős hőfokon. Adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket, majd tovább pirítsuk 2-3 percig együtt az egészet, adjuk hozzá a kolbászt is. 
Pirospaprikával, sóval, őrölt köménnyel és borssal ízesítsük, majd öntsük fel vízzel. Adjuk hozzá a babkonzerveket is. Annyi víz legyen rajta, hogy bőven ellepje, mert még jön bele a csipetke is... 
Elkészítjük a csipetkét liszttel, egy tojással és sóval. Érzésre szoktam a lisztet önteni, talán 6-8 evőkanyálnyit, sózom, majd annyi vizet, hogy lassan kigyúrhassunk belőle egy nem ragacsos, csipetke masszát. Amint kész, bele is szaggathatjuk a már enyhén forrásban lévő levesbe. 
Vegyük vissza a hőfokot, és főzzük addig, amíg a zöldség is meg nem puhul. Akkor keverjük ki a tejfölt a zúzott fokhagymával és adjuk a leveshez. Kevergessük egy kicsit az egészet, még egyet forralunk rajta és kész is!
Friss kenyérrel vagy frissen sült túrós pogácsával az igazi!!!

Megjegyzések