Cheddar-sajtgolyók sajtszósszal




A hétvégén egy jó nagy adag cheddar sajtgolyót lekészítettem, ami nekem azért praktikus, mert jó sokat lefagyasztottam belőle, és a hét folyamán csak kiveszek néhányat, kiolvasztom, és minden alkalommal készítek hozzá valamilyen szósz vagy dip-et és már is változatosabbnak hat a csajok ebédje.
Azt hiszem a Nők Lapjából van a recept... Nem emlékszem, mert még hetekkel ezelőtt vágtam ki a leírást az újságból... Egy rakás " várakozó" recept lapul a polcon :):):)

Hozzávalók a cheddar-sajtgolyókhoz:

  • 20 dkg cheddar sajt, lereszelve
  • 3 darab nagy tojás, felverve
  • 25 dkg liszt
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 csokor petrezselyem, apróra vagdosva
  • bors
  • napraforgó olaj a sütéshez
  • zsemlemorzsa a panírozáshoz
A sajthoz hozzákeverjük a felvert tojásokat, a lisztet, a fokhagymát, a petrezselymet, összekeverjük, majd sóval és borssal ízesítjük.
Alaposan összegyúrjuk a masszát és kisméretű gombócokat formálunk belőle és végül mindegyiket megforgatjuk a zsemlemorzsában.
Bő, forró olajban pirosra sütjük őket.
Minthogy nem túl szaftos a gombóc, sajtszószt kell hozzá készíteni és abba mártogatva valami mennyei falatokat kapunk...



Hozzávalók a sajtszószhoz (nosalty.hu-ról):
  • 8 dl tej, felmelegítve
  • 3 evőkanál puha vaj
  • 3 púpos evőkanál liszt
  • szerecsendió
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg reszelt sajt (nálunk gouda)
  • bors
Egy lábasban felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet és rózsaszínűre pirítjuk.
Állandó keverés mellett a lisztes masszához hozzáadjuk a meleg tejet.
Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, ráreszeljük a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a sajtot és a tojások sárgáját.

Megjegyzések