Darálthúsos pite
Ez a lánykáim egyik nagy kedvence! Ez tulajdonképpen nem más, mint a spanyol empanadas húsos pite!
Hozzávalók a darált húsos részhez:
- 30 dkg darált pulykamell
- 1 vöröshagyma, apróra felkockázva
- 2 db sárgarépa, apróra felkockázva
- 4 hosszú szelet bacon, apróra vagdosva
- só
- bors
- olaj
- fűszerpaprika
- 2 evőkanál tejföl
A hagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a répát és a bacont is. 3-4 percig pároljuk, majd rádobjuk a darált pulykát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük 2 dl vízzel és pároljuk.
Közben a sütőt 175 fokra előmelegítjük és elkészítjük a tésztát, amíg a húsos mártás fő:
Hozzávalók a tésztához:
- 7 g szárított élesztő
- 30 dkg liszt (én fehér tönkölylisztet szoktam használni)
- 1 csapott kiskanál só
- 1 dl olívaolaj
- 1 dl melegvíz
- 1 tojás (+tojás a kenéshez)
A meleg vízben elkeverjük az élesztőt és megvárjuk, amíg elkezd habosodni, "mozgolódni". Közben a liszthez hozzáadjuk a sót és a tojást, valamint az élesztős vizet és az olívaolajat is. Összedolgozzuk az egészet. A tészta nem száraz, az olaj miatt fényes, picit ragacsos.
A tésztát két felé osztjuk - egy kicsit nagyobb rész meg a kerek tepsink aljára, a kisebb meg majd megy a tetejére.
Én egy szilikonos kerek formában nyújtottam ki az ujjaimmal a tésztát.
Amikor a hús elkészült (de még van egy kevés leve), hozzáadjuk a tejfölt és még egyet forralunk rajta.
Az elkészült húst rálapátoljuk a tepsibe helyezett tésztára, majd a hús tetejére ráigazgatjuk a tészta másik felét. Lekenjük tojással és mehet is a sütőbe.
35-40 perc alatt készre sütjük. (Akkor vettem ki, amikor szép piros lett a teteje)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése