Darálthúsos pite




Ez a lánykáim egyik nagy kedvence! Ez tulajdonképpen nem más, mint a spanyol empanadas húsos pite!

Hozzávalók a darált húsos részhez:

  • 30 dkg darált pulykamell
  • 1 vöröshagyma, apróra felkockázva
  • 2 db sárgarépa, apróra felkockázva
  • 4 hosszú szelet bacon, apróra vagdosva
  • bors
  • olaj
  • fűszerpaprika
  • 2 evőkanál tejföl
A hagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a répát és a bacont is. 3-4 percig pároljuk, majd rádobjuk a darált pulykát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük 2 dl vízzel és pároljuk.

Közben a sütőt 175 fokra előmelegítjük és elkészítjük a tésztát, amíg a húsos mártás fő:

Hozzávalók a tésztához:
  • 7 g szárított élesztő
  • 30 dkg liszt (én fehér tönkölylisztet szoktam használni)
  • 1 csapott kiskanál só
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 dl melegvíz
  • 1 tojás (+tojás a kenéshez)

A meleg vízben elkeverjük az élesztőt és megvárjuk, amíg elkezd habosodni, "mozgolódni". Közben a liszthez hozzáadjuk a sót és a tojást, valamint az élesztős vizet és az olívaolajat is. Összedolgozzuk az egészet. A tészta nem száraz, az olaj miatt fényes, picit ragacsos.
A tésztát két felé osztjuk - egy kicsit nagyobb rész meg a kerek tepsink aljára, a kisebb meg majd megy a tetejére.
Én egy szilikonos kerek formában nyújtottam ki az ujjaimmal a tésztát.

Amikor a hús elkészült (de még van egy kevés leve), hozzáadjuk a tejfölt és még egyet forralunk rajta. 

Az elkészült húst rálapátoljuk a tepsibe helyezett tésztára, majd a hús tetejére ráigazgatjuk a tészta másik felét. Lekenjük tojással és mehet is a sütőbe.

35-40 perc alatt készre sütjük. (Akkor vettem ki, amikor szép piros lett a teteje)

Megjegyzések