Vörösbab leves







Ez nem egy régi recept, semmilyen családi sztori nem fűződik hozzá. Talán csak annyi, hogy amikor elkészült a leves és kíváncsian vártam, hogy tetszik e a családnak, megkérdezték, hogy "Miért nem a jól bevált Jókai bablevest készítetted el?!?" Egyrészt: Szívesen! 😀 Másrészt tényleg elfelejtettem! Ráadásul az még nincs is fenn a blogon!!! :):):)

Hozzávalók:

  • 2 konzerv vörösbab
  • 2 sárgarépa, felkarikázva
  • 1 nagy hagyma, apróra felkockázva
  • 1 piros kaliforniai paprika, felkockázva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • késhegynyi chili por
  • őrölt kömény
  • oregánó
  • 1 paradicsom, felkockázva
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • bors
  • víz
  • olaj
  • 4 evőkanál parmezán
Egy edénybe olajat öntünk, rádobjuk a sárgarépát, hagymát és a felkockázott kaliforniai paprikát. Pároljuk együtt, 4-5 percig közepes hőfokon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, chilit, köményt és az oregánót. Együtt pároljuk az egészet 2-3 percig, majd jöhet bele a két bab konzerv, paradicsom, paradicsom-sűrítmény, a só és bors. Ellenőrizzük az ízeket, öntsük fel annyi vízzel ami két ujjnyival ellepi, tegyünk rá fedőt, majd nagyon lassú hőfokon hosszan főzzük, legalább két órát. 
Kicsit magától is besűrűsödik, nem kell rá habarás. 
Amikor letelt a két óra, adjuk hozzá a parmezánt, rottyantsunk rajta még egyet és kész is.
Tejföllel, friss kenyérrel mmmmmmm...

Megjegyzések