Sajtos pogácsa




Már egy pár napja hajtogatja Gabi, hogy enne köménymaggal megszórt pogácsát és minthogy esős, nem kimozdulós szombat van, nekiálltunk alkotni... Ismét beizzítottuk a nagyüzemi konyhát: fő a leves, készül a sertésszűzérme tejszínes gombamártással, sülnek a pogácsák... A lányok imádják, amikor az egész házban szétterjednek a finom illatok :)
Szóval ez a recept a Nők Lapjából van. A reggeli kávé mellett átlapoztam az újságot, és ott láttam meg, kapóra is jött, hogy nem kell a neten kutatnom sajtos vagy túrós pogi recept után.

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

  • 1 dl langyos tej (Saci miatt laktózmenteset használtam)
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 25 g friss élesztő
  • 500 liszt (én fehér tönkölylisztet használtam)
  • 1 csapott kiskanál só
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 tojás a kenéshez
  • 2,5 dl tejföl
  • 10+10 dkg reszelt sajt (tésztába és a tetejére)
A tésztához simára keverjük a tejben a cukrot és az eltördelt élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük az egy csapott kiskanál sóval, összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, az 1 tojást és a tejfölt, hozzáadjuk a 10 dkg reszelt sajtot és összegyúrjuk. Egy kicsit ragacsos lesz a tészta. Lefedve hűtőbe tesszük 30 percre.



Sütőpapírral kibélelünk 2 nagy tepsit.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Lisztezett munkalapon kb. 2,5-3 cm-re nyújtjuk a tésztát, a tetejét késsel bevagdossuk, majd kiszaggatjuk és a tepsibe helyezett sütőpapírra rakosgatjuk őket. Megkenjük a felvert tojással.
Az egyik tepsi pogácsát mi sajttal szórtuk meg, a másikat köménymaggal. 
Aranysárgára, kicsit pirosasra sütjük - kb. 25-30 perc alatt.

A köménymag szórós

A tojással lekenős

Megjegyzések