Teljes őrlésű túrós pogácsa



Hozzávalók:

- 60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 dkg puha vaj
- 50 dkg túró
- 2 db tojás+ 1 a lekenéshez
- 2 kiskanál só
- 2.5 dl mandulatej
- 1 zacskó száraz élesztő
- disznó vagy kacsazsír

A langyos mandulatejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a vajat, a tojást, a túrót és a felfutott élesztőt, alaposan meggyúrjuk. A tészta nem ragacsos, így ha esetleg mégis az maradna, akkor kell hozzá még egy kis liszt.
Meleg helyen hagyjuk állni/keleszteni.
A hatvan perc letelte után nyújtsuk 1 cm vastagra, kenjük meg kacsa vagy disznózsírral, majd hajtsuk négybe. Ùjra nyújtsuk ki 1 cm-sre, újra kenjük meg zsírral. És újra hajtsuk négybe.
Ezután nyújtsuk ki véglegesen, olyan 1.5 cm-re, szaggassuk ki pogácsaszaggatóval, kenjük meg tojással és reszeljük le sajttal. 30 percig süssük 180 fokra felmelegített sütőben.
 

Megjegyzések